29 Ιουλ. 2019

Σκιά – Ο κρυμμένος θησαυρός

Σκιά – Ο κρυμμένος θησαυρός

Ο Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός ιατρός και ψυχολόγος, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1875 στο Kesswil της Ελβετίας, και θεωρείται ο πατέρας της «αναλυτικής ψυχολογίας». Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ εξέλιξε την θεωρία του Φρόιντ για το ασυνείδητο. Χώρισε το ασυνείδητο σε δυο μέρη: το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο. Το προσωπικό ασυνείδητο είναι τα στοιχεία του ατόμου τα οποία έχουν ξεχαστεί ή έχουν απωθηθεί, ενώ το συλλογικό ασυνείδητο είναι ένα μέρος του ασυνείδητου νου, κοινό σε όλους τους ανθρώπους και περιέχει αρχέτυπα, παγκόσμιες νοητικές "προδιαθέσεις" μη βασισμένες στην εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Γιουνγκ: «Η σκιά προσωποποιεί οτιδήποτε αρνείται να αναγνωρίσει το υποκείμενο γύρω από τον εαυτό του. Προβάλλεται πάνω στο άτομο άμεσα ή έμμεσα. Για παράδειγμα, κατώτερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και άλλες ασύμβατες τάσεις» (C.W. 9, i, παρ. 513). Επιπλέον, «... η σκιά είναι εκείνη η κρυμμένη, απωθημένη, στο μεγαλύτερο μέρος της κατώτερη, ένοχη προσωπικότητα, της οποίας οι έσχατες διακλαδώσεις φθάνουν πίσω στο βασίλειο των ζωικών μας προγόνων και έτσι περιλαμβάνουν ολόκληρη την ιστορική όψη του ασυνείδητου... Μέχρι τώρα πίστευαν ότι η ανθρώπινη σκιά ήταν η πηγή κάθε κακού. Τώρα, όμως, είμαστε βέβαιοι πως ο ασυνείδητος άνθρωπος, δηλαδή η σκιά του, δεν αποτελείται μόνο από ηθικά κατακριτέες τάσεις, αλλά διαθέτει επίσης και έναν αριθμό από καλές ιδιότητες, όπως τα φυσιολογικά ένστικτα, οι κατάλληλες αντιδράσεις, οι ρεαλιστικές διαισθήσεις, οι δημιουργικές παρορμήσεις κ.λπ.» (C.W. 9; ii παρ. 422-3).

Αν θες να γνωρίσεις τη σκιά σου, να την αποδεχθείς και να τη βελτιώσεις, τότε ψάξε και εντόπισε όλα όσα σε ενοχλούν στους άλλους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τείνουμε να προβάλλουμε στους άλλους υποσυνείδητα τις δικές μας σκιές. Αν κατά την αναγνώριση μιας <εξωτερικής από εμάς> συμπεριφοράς, στάσης ή ιδιότητας υπάρχουν συναισθήματα θυμού, ντροπής,  ενοχής, τότε ίσως αυτή η συμπεριφορά ή ιδιότητα που θεωρούμε πως είναι του άλλου, δεν είναι τίποτε άλλο από μια προβολή μιας πλευράς του δικού μας εαυτού.

Φυσικά, δεν σημαίνει πως ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους ή ότι δεν μας αρέσει προέρχεται από μια σκιά της δικής μας σκέψης ή προσωπικότητας. Αλλά, σίγουρα μας είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο οδυνηρό να προβάλουμε και να ρίξουμε σε κάποιον άλλο άνθρωπο τις πλευρές μας που έχουμε απωθήσει, απορρίψει ή διαφορετικά έχουμε κρύψει από τη συνειδητότητά μας για να ενταχθούμε πιο ομαλά στην κοινωνική μας πραγματικότητα απ’ τη στιγμή της γέννησης μας μέχρι και σήμερα.

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο γνωρίζουμε τις σκιές μας , τόσο περισσότερο μπορούμε να καταλάβουμε , να αποδεχθούμε, να  εξελίξουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο γνωρίζουμε τις σκιές μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να αναγνωρίσουμε , να εντοπίσουμε, να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε και τις σκιές των άλλων.

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο γνωρίζουμε τις σκιές μας, τόσο λιγότερο θα τις προβάλλουμε στους άλλους και όταν το κάνουμε θα είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε αυτή μας τη συμπεριφορά.

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο γνωρίζουμε τις σκιές μας, τόσο λιγότερο θα μας ενοχλεί όταν οι άλλοι προβάλλουν σε εμάς τις δικές τους σκιές γιατί θα αντιλαμβανόμαστε τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα προβολής και δεν θα το παίρνουμε προσωπικά.

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς σκιερά σημεία στην προσωπικότητά του. Οι κοινωνικές και οι ηθικές αξίες αναγκάζουν το άτομο να <κρύψει> διάφορες πλευρές της προσωπικότητάς του για να μπορέσει να ενταχθεί σε μια ήδη υπάρχουσα πραγματικότητα στην οποία υπάρχει το σωστό και το λάθος , το καλό και το κακό. Αυτό είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει ασυνείδητα και έτσι οι σκιές μας υπάρχουν αλλά δύσκολα αναγνωρίζονται και εντοπίζονται από εμάς.

Πολλές φορές οι σκιές μας εμφανίζονται και στα όνειρά μας και ίσως γίνουν αντιληπτές από εμάς και έρθουν στη συνείδησή μας αν όταν ξυπνήσουμε θυμόμαστε ακόμη κάποιο από το περιεχόμενο του ονείρου μας.

Οι σκιές μας είναι οι μικροί μας θησαυροί που όταν τους ανακαλύψουμε  μπορούμε  να γίνουμε εσωτερικά πιο πλούσιοι. Κάθε φορά που  ανακαλύπτουμε μια σκιά, ένα μέρος του εαυτού μας φωτίζεται και αυτό μας καθιστά περισσότερο ικανούς να δουλέψουμε με το μέρος αυτό, να το καταλάβουμε, να το εξελίξουμε και να το βελτιώσουμε.

Τρία γνωμικά από τον Καρλ Γιουνγκ:

<Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων.> Καρλ Γιουνγκ

 <.Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας> Καρλ Γιουνγκ

<Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα>. Καρλ Γιουνγκ

Μαρία Λάμπρου

Δημιουργός της ιστοσελίδας www.upgrade-your-self.com

Συγγραφέας

Κλινική Υπνοθεραπεύτρια

Life Coach

Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής

Εκπαιδευτικός

Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση mindset.c.h@gmail.com

 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΝΩΣΗΣ πάτησε ΕΔΩ!

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΗΧΗΤΙΚΑ ΥΠΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ πάτησε ΕΔΩ!  (για στελέχη επιχειρήσεων)

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ!

Για να έχετε πρόσβαση σε

ΔΩΡΕΑΝ υλικό και ΕΚΠΤΩΤΙΚΕΣ προσφορές,

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ!

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΩΡΟ το ebook <Ιδανικός Εαυτός>.

Ένα δυναμικό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης! 

Τελευταία σχόλια

15.11 | 13:29

Έχω απαιτητική καθημερινότητα και ο συνδυασμός των ηχητικών εσωτερικής ενδυνάμωσης και ηρεμίας με βοήθησαν να γίνω πιο ήρεμος άνθρωπος. Μεγάλο εύγε για τα προϊόντα σας.

24.08 | 10:56

Τα ηχητικά ύπνωσης με έχουν βοηθήσει στο να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου σε σημαντικό βαθμό. Σας ευχαριστώ πολύ.

27.07 | 17:12

Έχω πάρει όλα σου τα ηχητικά! Έχω ξετρελαθεί! Με βοήθησαν πολύ και με βοηθάνε! Ανυπομονώ να φτιάξεις κι άλλα….!

25.07 | 07:33

16 κιλά έφυγαν…. Σε υπερευχαριστω!!!! Ούτε και εγώ δεν το πιστεύω. Άλλαξε η ζωή μου!

Κοινοποίηση σελίδας