28 Οκτ. 2018

EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΥΠΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΥΠΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η υπνοθεραπεία, όπως έχει αποδείξει άλλωστε μέσα από την ιστορία της και μέσα από πολλές έρευνες, δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να ανακαλύψει το εσωτερικό του δυναμικό και να το χρησιμοποιήσει ευεργετικά για τον ίδιο του τον εαυτό. Η ύπνωση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του υπνοθεραπευτή και μπορεί να προσφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Με τη βοήθεια της θεραπευτικής ύπνωσης, ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του, καθώς και την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ύπνωση δεν είναι πάντοτε θεραπευτική. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται στη σκηνή για τη διασκέδαση του κοινού και κάποιες άλλες φορές απλά για χαλάρωση.

Οι εφαρμογές της υπνοθεραπείας , όμως, δηλαδή της ύπνωσης που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι πάρα πολλές. Πιο κάτω,  αναφέρονται αναλυτικά.

Πρώτον, η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό σε διάφορες χειρουργικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις. Με την ύπνωση το άτομο επικεντρώνει τη σκέψη του στην φωνή του υπνοθεραπευτή, ο οποίος μεταφέρει νοητικά το άτομο κάπου φανταστικά, έτσι ώστε η λογική σκέψη να παρακάμπτεται και το άτομο να νιώθει πως βιώνει μια υπέροχη φανταστική εμπειρία κάπου αλλού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο να αισθάνεται τα θετικά συναισθήματα που απορρέουν από την φαντασίωση που βιώνει και όχι το συναίσθημα του πόνου που προκαλείται κατά την επέμβαση.

Δεύτερον, η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεξάρτηση του ατόμου από το κάπνισμα, τον καφέ , τη σοκολάτα, το αλκοόλ και άλλες ουσίες που κάνουν κακό στην υγεία του ατόμου. Με την βοήθεια της ύπνωσης το άτομο μπορεί να επανακτήσει τον έλεγχο των σκέψεων και των πράξεων του, έτσι ώστε να παίρνει τις ορθές για εκείνο αποφάσεις. Το άτομο μαθαίνει να υιοθετεί συμπεριφορές που προάγουν την σωματική και ψυχική του υγεία. Κάποιες φορές αυτό γίνεται και μέσω ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του ατόμου, γιατί συχνά τα άτομα που είναι εθισμένα σε ουσίες  δυσκολεύονται να πιστέψουν πως μπορούν να απεξαρτηθούν και μόνο του αυτό το <πιστεύω>  γίνεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την απεξάρτησή τους. Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους, ο υπνοθεραπευτής χαράσσει το δρόμο για τη θεραπεία. Εδώ , πρέπει να πούμε πως η υπνοθεραπεία μπορεί να αλλάξει στάσεις και απόψεις του ατόμου, εφόσον επιδρά στο υποσυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου και γι’ αυτό έχει και μακρόχρονα αποτελέσματα.

Τρίτον,  η υπνοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση φοβίων όπως αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία, φοβίες σχετικές με: φυσικά φαινόμενα, έντομα, ζώα, αντικείμενα, ή μέσα μεταφοράς, ιατρικές φοβίες, (ασθένειες, ένεση, αίμα, οδοντίατρος, κλπ.). Συνήθως οι φοβίες μας σχετίζονται με αρνητικές εμπειρίες που ζήσαμε στο παρελθόν ως έφηβοι και ως παιδιά, ακόμη και αν δεν θυμόμαστε την εμπειρία που πυροδότησε το αρνητικό συναίσθημα. Η ύπνωση βοηθάει το άτομο να αντιληφθεί ότι η φοβία του είναι παράλογη μέσω της γνωστικής προσέγγισης ή και κάποιες φορές με μια αναδρομή στο παρελθόν, έτσι ώστε το άτομο να αναβιώσει την τραυματική εμπειρία αλλά με μια διαφορετική αντίδραση που θα προσφέρει στο άτομο θετικά συναισθήματα αντί αρνητικά.  Με τους ίδιους τρόπους μπορεί να απαλλαγεί ένα άτομο και από τα επεισόδια πανικού, τα οποία συνδέονται με τις φοβίες, όπου το άτομο αδυνατεί να αντιμετωπίσει μια σκέψη ή ένα γεγονός.

Τέταρτον, με την υπνοθεραπεία ένα άτομο μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του και να το μετατρέπει σε λειτουργικό και αποτελεσματικό για τον ίδιο. Το λεγόμενο stress είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα, λόγω των πολλαπλών απαιτήσεων που καλείται να εκπληρώσει μέσα στην καθημερινότητά του και της έλλειψης χρόνου για ξεκούραση σωματική και πνευματική. Επίσης, η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν μετά από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου. Με την υπνοθεραπεία το άτομο μαθαίνει να ανακαλύπτει τα βαθύτερα αίτια  του φόβου και να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που προκαλεί το μετατραυματικό στρες. Επειδή η υπνοθεραπεία αποτελεί κατά κύριο λόγο μια μέθοδο θεραπείας του υποσυνειδήτου είναι ιδανική τόσο για το μετατραυματικό στρες όσο και άλλα θέματα που προέρχονται από μνήμες και εμπειρίες του παρελθόντος. Επίσης, η υπνοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία απαλλαγής άγχους εξετάσεων, καθώς με μόνο μια συνεδρία , το άτομο μπορεί να δει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πέμπτον, η υπνοθεραπεία αξιοποιείται επίσης και στη διαχείριση του βάρους του ατόμου.  Αρκετές φορές, άτομα παίρνουν βάρος  δυσκολεύονται να απαλλαγούν από αυτό, πράγμα που οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικά αίτια. Η υπνοθεραπεία  βοηθάει τα άτομα να εντοπίσουν τα ψυχολογικά αίτια που κρύβονται πίσω από την μεγάλη τους ανάγκη για φαγητό , έτσι ώστε να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.  Κατά συνέπεια, μέσω της υπνωτικών υποβολών τα άτομα υιοθετούν πιο υγιείς συμπεριφορές που επιτρέπουν στα ίδια να καταφέρουν να διαχειριστούν τόσο τα συναισθήματά τους όσο και το βάρος τους.     

            Έκτον, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψυχοσωματικά αίτια.  Αυτή η αφάρμακη θεραπευτική μέθοδος μαθαίνει στο άτομο να χαλαρώνει σωματικά και πνευματικά με αποτέλεσμα ο πόνος να μειώνεται σημαντικά. Το υποσυνειδητο μέρος του μυαλού λαμβάνει δράση με αποτελεσμα η συνειδητή σκέψη να παρακάμπτεται σε μεγάλο βαθμο και να μειώνεται ή και να εξαφανίζεται η αίσθηση του πόνου.

            Έβδομον, η υπνοθεραπεία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα άτομα που πάσχουν από αυπνία. Η ύπνωση βοηθάει το άτομο να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό πρόβλημα που του προκαλεί την αυπνία, ενώ παράλληλα δίνει στο άτομο την ευκαιρία να απολαύσει καταστάσεις βαθιάς πνευματικής και σωματικής χαλάρωσης.

            Όγδοον, η υπνοθεραπεία επιτρέπει στο άτομο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και κατά συνέπεια να βελτιώσει και τη συμπεριφορά του,  έαν το επιθυμεί. Άτομα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, π.χ. έχουν εκρήξεις θυμού, ή άτομα με καταθλιπτική διάθεση, ή ακόμη και άτομα που βιώνουν απώλεια και πένθος, επιτυγχάνουν μέσω της ύπνωσης να υιοθετήσουν  συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να απαλλαγούν από τα αρνητικά συναισθήματα και κατά συνέπεια να αποκτήσουν μια πιο ευχάριστη και υγιή ζωή. Όπως προαναφέραμε, η ύπνωση δυναμώνει τη λειτουργία του υποσυνείδητου μέρους του εγκεφάλου και αποδυναμώνει τη λειτουργία του συνειδητού. Έτσι, κατά την ύπνωση του ατόμου,  η ανεπιθύμητη συμπεριφορά αντικαθιστάται μέσω των υπνωτικών υποβολών σε μια πιο επιθυμητή και λειτουργική συμπεριφορά. Το άτομο μπορεί να βελτιώσει με αυτόν τον τρόπο την προσωπική και κοινωνική του ζωή και να αποκτήσει πιο ποιοτικές σχέσεις με τους συνανθρώπους του. Αρκετές φορές, το άτομο χρειάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν ή σε μια προηγούμενη ζωή για να ανακαλύψει τραυματικές εμπειρίες που επηρεάζουν αρνητικά το παρόν του.

            Ένατον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η υπνοθεραπεία βοηθάει το άτομο στην επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων. Η υπνοθεραπεία δυναμώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και επιτρέπει στο άτομο να υιοθετήσει συμπεριφορές , στάσεις και απόψεις που θα το οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι από μόνη της ένας λόγος για τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να χτυπήσει τη πόρτα του υπνοθεραπευτή. Μέσω της ύπνωσης, στάσεις και απόψεις που συντείνουν στη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου, αντικαθιστώνται με πιο υγιείς που βοηθούν στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης. Επίσης, με τη βοήθεια της φαντασίας και γενικότερα του υποσυνείδητου, το άτομο βιώνει τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν έχοντας αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμηση, ενισχύοντας έτσι την αυτοεικόνα του. Η επίτευξη των στόχων, γίνεται πλέον πιο εύκολη , εφόσον το άτομο θεωρεί και πιστεύει πως έχει τις ικανότητες και μπορεί να πετύχει.

            Δέκατον, η υπνοθεραπεία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ψυχό-σεξουαλικά προβλήματα.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή εξαιτίας ψυχολογικών αιτιών. Με την υπνοθεραπεία το άτομο ανακαλύπτει το ψυχολογικό αίτιο, ίσως με κάποια αναδρομή αν είναι απαραίτητο και μετέπειτα μέσω υπνωτικών υποβολών γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν στάσεις και απόψεις του ατόμου που συνέτειναν στη δημιουργία του προβλήματος εξαρχής.

            Ενδέκατον, η υπνοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να καλυτερεύσει τη μνήμη του, την παρατηρητικότητα , την προσοχή του και  τις συνήθειες μελέτης με  αποτέλεσμα να βελτιωθεί στη μαθησιακή διαδικασία. Μέσω υπνωτικών υποβολών το άτομο αρχίζει να παρατηρεί και να συσχετίζει ερεθίσματα, να ταξινομεί τη γνώση, να υιοθετεί αποτελεσματικότερες συνήθειες μελέτης και κατά συνέπεια να βιώνει περισσότερες ακαδημαϊκές- σχολικές και μαθησιακές επιτυχίες. 

            Τέλος, αρκετές φορές η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπληρωματική θεραπεία με άλλες θεραπείες π.χ.  ψυχοθεραπεία, μετά από τη σύσταση  του γιατρού ή του ψυχολόγου .

Certified Hypnotherapist , Life Coach and NLP Master Practitioner

Maria Lambrou

Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση mindset.c.h@gmail.com

 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΝΩΣΗΣ πάτησε ΕΔΩ!

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΗΧΗΤΙΚΑ ΥΠΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ πάτησε ΕΔΩ!  (για στελέχη επιχειρήσεων)

Τελευταία σχόλια

15.11 | 13:29

Έχω απαιτητική καθημερινότητα και ο συνδυασμός των ηχητικών εσωτερικής ενδυνάμωσης και ηρεμίας με βοήθησαν να γίνω πιο ήρεμος άνθρωπος. Μεγάλο εύγε για τα προϊόντα σας.

24.08 | 10:56

Τα ηχητικά ύπνωσης με έχουν βοηθήσει στο να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου σε σημαντικό βαθμό. Σας ευχαριστώ πολύ.

27.07 | 17:12

Έχω πάρει όλα σου τα ηχητικά! Έχω ξετρελαθεί! Με βοήθησαν πολύ και με βοηθάνε! Ανυπομονώ να φτιάξεις κι άλλα….!

25.07 | 07:33

16 κιλά έφυγαν…. Σε υπερευχαριστω!!!! Ούτε και εγώ δεν το πιστεύω. Άλλαξε η ζωή μου!

Κοινοποίηση σελίδας